Всероссийская олимпиада школьников по английскому языку. 2020-2021 учебный год. Школьный этап. 5-6 классы

Приложение №1
Всероссийская олимпиада школьников по английскому языку.
2020-2021 учебный год.
Школьный этап.
5-6 классы
Время выполнения - 60 минут. Максимальное количество баллов – 40
баллов
READING
Read the text and do the tasks:
Builder строитель
Housewife домохозяйка
Hill холм
Hazel карие (глаза)
A village school.
The Greens are a British family. Mr. Green is a builder and Mrs. Green is a housewife. There are
three children in the family: a son and two daughters. Mike is thirteen years old, Sandy is twelve
and Kate is ten.
All the three children are pupils. Mike is at the boys’ school; his sisters are at a school for girls.
Mike is a tall boy. He is clever. He is a very good pupil.
Sandy has dark hair and hazel eyes. She is a pretty girl, she is clever and a good pupil. Her sister
Kate is a nice girl with long fair hair and large blue eyes. She is good at music.
The Greens are in Australia now. Mr. Green’s uncle is a farmer. His house and farm in Australia
are in a village. The Greens are in their uncle’s house now.
The house is big. It is on a hill. It is summer now. In Australia January, February, March and
April are summer months.
The school in the village is small. In fact, it is a one-room school. There is only one teacher for
all the pupils. The garden around the school is very beautiful. The Greens are fond of the farm
and the school in the village.
Task 1. Read the text again and continue the sentences.
1. All the three children in the Greens family are
A) students.
B) pupils.
C) farmers.
2. Now the Greens are in
A) Africa.
B) America.
C) Australia.
3. In Australia January, February, March and April are
A) winter months.
B) spring months.
C) summer months.
4. All the pupils in the village school have
A) one teacher.
B) many teachers.
C) two teachers.
Task 2. Choose True (A),False (B) or not stated (C)
5. Mike is a small boy.
A) True. B) False. C) Not stated
6. Sandy is not a good pupil.
A) True. B) False. C) Not stated
7. Mr. Green’s uncle is a builder.
A) True. B) False. C) Not stated
8. The Greens are happy in Australia.
A) True. B) False. C) Not stated
9. There is no garden round the school.
A)True. B) False. C) Not stated
USE OF ENGLISH
Task 1. Read the story. Choose the best word A, B or C for each gap 10 18
My school day.
My lessons (10) ____ school begin at 8:15. I usually have 4 or 5 lessons a day. And at noon or at
1 o’clock I (11)___ home.
We have many subjects at school. They(12)___: Maths, Russian, English, Reading, Physical
Education (PE), History, Geography, Arts, Music and Handicraft lessons. My favourite subjects
are: Arts and English. I like (13)___ draw animals and nature at our Arts lessons. At English
lessons we write English words and sentences, do exercises, listen to dialogues and speak. My
English teacher is wonderful.
After each lesson we (14)___ a break. I like breaks very much. I and my friends usually
(15)____different games during the break. And after (16)___ second lesson at 10 o’clock
we (17)____ to the canteen and have a delicious lunch.
My day at school (18)____ interesting and funny. So I like to go there very much.
10. A) in B) at C) to
11. A) go B) went C) will go
12. A)are B) - C) is
13. A) - B) in C) to
14. A)had B) have C) will have
15. A)will play B)play C) played
16. A) the B) a C) -
17. A) went B) will go C)go
18. A) is B) - C) are
19.
Task 2. Choose the best preposition A, B or C
20. I have my gym class _______ Wednesdays.
A) on B) in C) at
21. I started work this morning _______ 8 am.
A) on B) in C) at
22. Are you going away______ Easter?
A) on B) in C) at
23. Mr Smith's office is ..... the second floor.
A) on B) in C) at
24. We're flying to Beijing _____ June 2nd.
A) on B) in C) at
CULTURAL AWARENESS
Read the sentences and choose the right answer:
25. The United Kingdom consist of ___ countries.
A) four B) three C) two
26. The residence of the Queen is ___
A) Westminster Abbey B) Buckingham Palace C) the Tower of London
27. London stands on the river ___
A) Severn B) Clyde C) Thames
28. The colours of the British flag are ___
A) red, blue, white B) only red and yellow C) green, white and red
29. In reality, Big Ben is ___
A) a clock B) a bell C) a statue
30. Madame Tussauds is ___
A) a wax museum in London B) an American cartoon C) a British actress
31. The traditional London taxi is ___
A) yellow B) black C) green
WRITING
Do you know how to write in English? Write about yourself:
32. Name ________________________________________________________
33. Surname ______________________________________________________
34. Home address __________________________________________________
35. Date of birth ___________________________________________________
36. Family ________________________________________________________
37. Do you have any pets? ____________________________________________
38. What are your favourite school subject? ______________________________
39. What are your hobbies? ___________________________________________
40. What is your dream? _____________________________________________
41. What profession (job) do you want to choose in future? __________________
Приложение №2
ANSWER SHEET
READING USE OF ENGLISH
1
10
19
2
11
20
3
12
21
4
13
22
5
14
23
6
15
7
16
8
17
9
18
CULTURAL AWARENESS
24
25
26
27
28
29
30
Приложение №3
Критерии оценивания и подсчет баллов
Приложение №4
Методические рекомендации
Объекты
контроля
Количество и тип задания
Коли-
чество
баллов
Время
выполнения
раздела
1
Чтение
1. Задание на поиск необходимой
информации.
2.Задание на понимание основного
содержания прочитанного.
9
15 мин.
2
Лексика/грамма
тика
Задания на знание лексики и
грамматики.
14
20 мин.
3
Социокультур-
ная
компетенция
Задания на знание национально-
культурных особенностей
Британии.
7
10 мин.
4
Письмо
Письменные ответы на вопросы
анкеты
10
15 мин.
ИТОГО
40
60 мин.
Приложение №5
KEYS
READING (9 points) USE OF ENGLISH (14 points)
1
B
10
B
19
A
2
C
11
A
20
C
3
C
12
A
21
C
4
A
13
C
22
A
5
B
14
B
23
A
6
A
15
B
7
B
16
A