Открытый урок "Может ли современный человек жить в гармонии с природой" 11 класс


Открытый урок в 11 классе по теме «Может ли современный
человек жить в гармонии с природой»
Цели:
Образовательные задачи:
формировать лексико-грамматические навыки в формате ЕГЭ;
cпособствовать формированию целостного представления о
мире, об общих проблемах, стоящих перед человечеством в 21в;
cистематизировать и обобщить имеющиеся у учащихся знания по
данной теме;
повысить уровень коммуникативной компетенции учащихся;
pазвивать умения диалогической и монологической речи (умения
формулировать и аргументировать свою точку зрения в процессе
дискуссии);
cовершенствовать навык планирования и организации учебной
деятельности на уроке.
Воспитательные задачи:
поддерживать дух толерантности, принимая другие точки зрения;
формировать уважительное отношение к природе, бережливости;
формировать способность осознать экологические проблемы и
желание помочь природе;
поддерживать других и быть к ним благожелательными.
Развивающие задачи:
способствовать развитию аналитического, критического
мышления, через использования проблемных ситуаций;
развивать умение работать в группе, паре.
Оборудование урока: видеоклип с песней Майкла Джексона "The
Earth Song" (Приложение2), аудиозапись песни Jonan Lennon
"Image" (Приложение 6); раздаточный материал для учащихся,
мультимедийная презентация урока.
Тип урока: обобщающий, систематизация и закрепление знаний.
1. Cамоопределение деятельности
Good morning dear, boys and girls. Good morning guests, delighted
to see you. I hope you are ready to work hard and enthusiastically.
Before starting our talk I would like you to listen to some poems.
( classical music) Приложение 1
P1 The invitation
Away, away, from men and towns
To the wild woods, and the downs
To the silent wildness
Where the soul need not repress
Its music, lest it should not find
And echo in another’s mind,
White the touch of Nature’s art
Harmonizes heart to heart
(P.B.Shelly)
P2 From Child Harold’s Pilgrimage
There is a pleasure in the pathless woods
There is rapture on the lonely shore
There is society, where none intrudes
By the deep sea, and music in its roar;
I love not Man the less, but Nature more;
From these our interviews, in which I steal
From all I may be, or have seen before,
To mingle with Universe, and feel
What I can never express, yet cannot all conceal
(G.Byron)
T. What do you think about these poems?
P1:I believe they are
romantic…(lyrical, poetic, musical, fantastic, lovely, beautiful,
marvelous)
T: I absolutely agree with you that they sound romantically,
lyrically, poetically and musically, sometimes even tragically. But
what are they about?
P1. They are about
nature and its beauty.
T. Yes, certainly. What do you think we are going to talk about at the
lesson?
P1. I think we’ll talk
about nature, harmony between the man and nature.
Teacher: Right you are. Now, watch the film and tell, please, what
else are we going to speak about? slide 1 (видеоклип с песней
Майкла Джексона "The Earth Song") 2min What will be the
theme of our talk?
Pupil1: The theme will be the man and nature.
Pupil 2: May be, problems with nature.
Pupil 3: As far as I understand, problems in our
planet.
Pupil 4: I think, the influence of people on
nature.
Pupil 5: We are going to speak about harmony
between the man and nature.
P6: How the progress of science causes global
disasters and polluted our beautiful planet.
P7: Industry’s developing without caring nature.
P8: Our technical civilization that destroys nature
and creates the ecological crisis on our planet.
T: Well done. There are global problems but to solve them we should
solve such problems in the place where everyone from us lives.
2. Актуализация опорных знаний
Technology : “Brainstorm
Teacher: Look at these jumbled letters and find the key- word of our
lesson.( y,h,r,m,a,o,n) slide
T: →Great you are Pupil 1: Harmony
Teacher: What words do you associate with the word harmony?
( word web)
society lifestyle
yourself ------ harmony ___nature
advanced technologies
T: How do you think, what question should we answer at the
lesson today?
P: Can people live in harmony with
nature?
T:slide 2 What should we do to give the answer to this
question? P: We should discuss, read, write, listen and speak on this
theme.
3. Создание проблемной ситуации (постановка
проблемы)
T: Good for you. You see to live happily a person should be in
harmony not only with nature but with people around, himself and be
less dependent on technological advances. Thus we are going to talk
about the Earth, its beauty and its problems, the influence of man on
nature and learn how to be kinder to our land. Nature is around us
and we all are a part of it. It is nature that makes our planet a
beautiful place to live in. As I have already said to solve the global
problem we should begin with the solution of our own one. Let’s see
is the problem concerned to our place?
Listen to the children they have met at the reunion party at our
school. They haven’t been in their home place for a long time. Be
very attentive and get ready to name the changes they have noticed
since their last meeting slide 3.
4. Открытие новых знаний
A) P1→P2
T: -What do they worry about?
-Are these problems serious, urgent to be solved?
- Have they suggested any solution? P1: I believe they have.
- So what is H. concerned about?
-What does A. think about her native place?
-How do you think, is our village a nice place to live in?
P1,P2: Personally I think that
T: Well, to my mind there is a great chasm between the life in the city
and in the village. How do you think, V? P: Probably I agree with
you.
B) Monologue with presentation about the nature of the village
Tomskoye
T: Could you tell us about your feelings towards this piece of
information?
-You find your village beautiful in all the seasons, don’t you?
-I believe that major part of our villagers live in harmony with nature.
Do you agree?
-What do you think about your native place?
-What haven’t they all mentioned?
P1 P2 ….polluted places of the
village.
T: This work is excellent, V showed our beautiful countryside, and
haven’t spoken about consequence of people’s influence on nature.
Am I right? P: Right you are.
С) Group work Let’s find out what is more positive or negative
impact of people on nature in our village or region from your point of
view?
Divide into two groups. You will speak about positive changes
which have taken place in our village and you about negative ones.
Use the word combinations from the vocabulary list.
Group 1: (new houses, new school, enterprises, clean gardens,
a lot of greenery, fresh air, polite people, profitable position,
transportation)
Group2: (land pollution, much garbage, landfill, absence of
recycling, stokehole).
D) Telling own opinion on the statement
T: You are school leavers. But after some period of life you should
decide where to stay for living. What will you connect your life with?
Country or village and why? P1, P2 …
T: Good for you. I hope that in any way you are happy to live here
and are proud of your birthplace.
-Perhaps you live in harmony with nature and yourself, don’t you?
P1,P2…
E) Самостоятельная работа с самопроверкой по образцу
T: When the people don’t care about nature, may catastrophe happen.
This problem is the problem of our place and the whole planet. Read
the text “The threat of the environment and choose the most suitable
word for each space. Then, check up your answers on the slide. Put
the marks on the checking list. Приложение 2 slide 4 How many
mistakes have you got?
The threat to the environment.
Nowadays people are more aware that wildlife all over the world is
(1). Many (2)… of animals are threatened, and could easily become
(3)… if we do not make an effort to (4)…them. There are many
reasons for this. In some cases, animals are (5)…for their fur or for
other valuable parts of their bodies. Some birds, (6)…as parrots, are
caught (7)… , and sold as pets. For many animals and birds, the
problem is their habitat- the (8)… where they live-are (9)… More
(10)…is used for farms, for houses or industry, and there are fewer
open (11)…than there once were. Farmers use powerful chemicals to
help them grow better (12)…, but these chemicals pollute the
environment and (13) wildlife. The most successful animals on
earth-human beings-will soon be the only once (14)…, unless we can
(15)… this problem.
1. a) danger b) threat c) problem d) vanishing
2. a) marks b) more c) species d) forms
3. a) disappeared b) vanished c)empty d) extinct
4. a) harm b) safe c) protect d) serve
5. a) hunted b) chased c) game d) extinct
6. a) like b) such c) or d) where
7. a) lively b) alive c) for life d) for living
8. a) spot b) point c) places d)site
9. a) exhausting b) departing c)escaping d) disappearing
10.a) each b) land c) soil d) area
11.a) spaces b) air c) up d) parts
12. a) products b) fields c) herbs d) crops
13. a) spoil b) harm c)wound d)wrong
14. a) survived b) over c) missing d) left
15. A) answer b) calculate c) solve d) explain
Keys: 1) a; 2)c; 3)d; 4)c; 5)a; 6)b; 7)b; 8)c; 9)d; 10)b; 11)a; 12)d;
13)b; 14)d; 15)c;
T: Students, there is a land in our region where everything is like a
paradise. And it is here, nearby. This is Muravievska Park. This is the
place where animals and people live in harmony. slide 5 Have you
heard about it? Would you like to know anything about it? Let’s
listen to F) P: Monologue about Muravyevka Park with
presentation.
T: It is a lovely place , isn’t it? P; Yes, certainly…
-To sum everything up I should pay your attention to international
projects the park leads. For example the projects with Americans who
teach our students and teachers English language. Also there are
some books published for children about rare animals ( book). You
see each year many foreign delegates come to the park and they make
a lot of projects to serve the cranes and other wild animals in our
region.
G) Let’s work in pairs.
T: You are Americans, your decision is to take part in the project
of saving endangered animals. Tell us why do you do this volunteer
work? P1-P2
5. Relaxation minute slide 6
T: It’s high time to have a rest. Watch the presentation and
relax.
T: May I ask you a question? Can we confess that every creature
living there live in harmony with nature? P1, P2…
6.Самостоятельная работа с взаимопроверкой и
контролем по образцу.
T:1) Here is a piece of paper . Read the short text and fill in the words
in bold with necessary changes. Exchange the papers and check your
friend’s papers. Put your mark in the checking list. Приложение 3
slide7
Задание В4–В12
B4 fourth; B5 more; B6 had failed; B7 was; B8 is fully installed; B9 counting;
B10 its; B11 to stimulate; B12 more secure.
7. Включение нового знания в систему знаний
A)Discussion of the questions in pairs
T: Though we need to be closer to nature we associate modern man with new
technologies. Is it so? P1: Certainly, they are connected deeply.
T: I wonder what can you tell us about technological progress. Have it reached our native
place? Let’s listen to K…
P: ….
Ex. 88p. 148 Discuss one of the following questions using the words. P1-P2
(distinguish the questions)
B) Reading and finding the necessary information.
Read the text and answer the question. Приложение 4 slide 8
Why must technology bring apology to ecology?
В4
В5
B6
В7
В8
B9
В10
B11
B12
PC sales were down 6.4 per cent in the _____ quarter of
last year, to 89.8 million units a worse performance than
many expected and the worst final quarter for ______ than
five years.
The new Windows 8 operating system _____ to excite
buyers, with many operating for tablet computers instead.
There ______ a miserable year for PC makers such as
Hewlett-Packard Co, Lenovo Group and Dell Inc, which
saw the first annual decline for more than a decade with no
immediate signs of relief.
“The sense is that until Windows 8 _______ fully and
prices start to come down, we will be in this state of
negative dynamics in the PC market,” said Aaron Rakers,
an analyst at Stifel, Nicolaus & Co.
Still, analysts warn against _______ out Windows 8 the
most radical change in the operating system in 20 years -
as consumers grow more comfortable with ______ tile-
based interface and touch features.
In the past, a new operating system from Microsoft tended
_______ a spurt of PC sales, but PC makers simply did not
get enough attractive machines into the market, said IDC.
“Lost in the shuffle to promote a touch-centric PC,
vendors have not forcefully stressed other features that
promote a ________, reliable and efficient user
experience,” said Jay Chou, senior research analyst at
IDC.
FOUR
MUCH
FAIL
BE
INSTALL
COUNT
IT
STIMULATE
SECURE
Прочитайте приведённый ниже текст. Преобразуйте слова, напечатанные заглавными
буквами в конце строк, обозначенных номерами. В4–В12 так, чтобы они грамматически
соответствовали содержанию текста. Заполните пропуски полученными словами. Каждый
пропуск соответствует отдельному заданию В4–В12.
To answer this question we must first of all learn the meaning of the word “ecology”.
Ecology is a science which studies the relationship between all Forms of life on our planet with
its environment. This word came from the Greek “oikos” which means “home”. This idea of
“home” includes the whole planet: it’s population, the nature, animals, birds, fish, insects, all
other living beings and even the atmosphere around our planet. Do all of them live a happy and
healthy life in our Home nowadays? Unfortunately, it is not so. Indeed, many territories, water,
basins, lakes, rivers, seas, oceans and the atmosphere are polluted with all kinds of
technological, agricultural, chemical, nuclear and other wastes. The intensive development of
sciences, industry and chemistry has made the pollution of our environment a global problem
which should be solved by all means.
Besides, rapid growth of our population (there are about 6 billion people living on our
planet now) needs more and more land, food, goods and modern conveniences for newly-born
people. The production of them in large amounts will greatly increase the pollution of the
environment. And what to say about the awful harm caused to our Home by nuclear tests, atom
bombs and accidents at our atomic power stations? Isn’t it high time to start solving this global
problem and to make our life in our Home happy and healthy?
T: Now you know the answer to the question of why technology must bring apology to
ecology. P: I think because it has polluted the
environment.
T: You are right. Because it has polluted and is still badly polluting our environment.
C) Comment on the statement
T: Thus we’ve come to the main point of our talk.
1. First read the statement and agree or disagree with it.
ex. 89 a) p. 148
2. Comment on the statement ex. 89b p. 148 Sharapov
8. Рефлексия деятельности
-Can all people live in harmony with nature? P:
-Have we revealed the theme of our lesson?
-Can people from our village live in harmony with nature?
- slide 9 So, in spite of everything, we believe that the Earth is our common home, a big
green house. All the inhabitants - people, animals, birds need to live in peace and harmony.
If we don’t begin to change our behavior, we will have no world to live in.
A) T:We love our land and people. But what feelings can help us to feel harmony with
nature and be less dependent on technolоgy? «Love, belief, trust, happiness». slide 10
T. And what about the work we have done on the lesson? What emotions do you feel?
slide 11
B) Song Jonan Lennon “Imagine” Приложение 6 slide 12
Homework slide 13
Write an essay. (200-250 words) «We are Responsible for Our Home - Earth»
Use the following the plan.
1. Make an introduction (state the problem)
2. Express your personal opinion and give 2-3 reasons for it
3. Express an opposing opinion and give 1-2 reasons for it
4. Explain why you don’t agree with it
5. Make a conclusion restating your opinion
slide 14
Приложение 1
The invitation
Away, away, from men and towns
To the wild woods, and the downs
To the silent wildness
Where the soul need not repress
Its music, lest it should not find
And echo in another’s mind,
White the touch of Nature’s art
Harmonizes heart to heart
(P.B.Shelly)
From Child Harold’s Pilgrimage
There is a pleasure in the pathless woods
There is rapture on the lonely shore
There is society, where none intrudes
By the deep sea, and music in its roar;
I love not Man the less, but Nature more;
From these our interviews, in which I steal
From all I may be, or have seen before,
To mingle with Universe, and feel
What I can never express, yet cannot all conceal
(G.Byron)
Приложение 2
The threat to the environment.
Nowadays people are more aware of wildlife all over the world (1). Many (2)… of
animals are threatened, and could easily become (3)… if we do not make an effort to (4)…them.
There are many reasons for this. In some cases, animals are (5)…for their fur or for other
valuable parts of their bodies. Some birds, (6)…as parrots, are caught (7)… , and sold as pets.
For many animals and birds, the problem is their habitat- the (8)… where they live-is (9)… More
(10)…is used for farms, for houses or industry, and there are fewer open (11)…than there once
were. Farmers use powerful chemicals to help them grow better (12)…, but these chemicals
pollute the environment and (13) wildlife. The most successful animals on earth-human beings-
will soon be the only once (14)…, unless we can (15)… this problem.
1. a) danger b) threat c) problem d) vanishing
2. a) marks b) more c) species d) forms
3. a) disappeared b) vanished c)empty d) extinct
4. a) harm b) safe c) protect d) serve
5. a) hunted b) chased c) game d) extinct
6. a) like b) such c) or d) where
7. a) lively b) alive c) for life d) for living
8. a) spot b) point c) place d)site
9. a) exhausting b) departing c)escaping d) disappearing
10.a) each b) land c) soil d) area
11.a) spaces b) air c) up d) parts
12. a) products b) fields c) herbs d) crops
13. a) spoil b) harm c)wound d)wrong
14. a) survived b) over c) missing d) left
15. A) answer b) calculate c) solve d) explain
Keys: 1) a; 2)c; 3)d; 4)c; 5)a; 6)b; 7)b; 8)c; 9)d; 10)b; 11)a; 12)d; 13)b; 14)d; 15)c;
Приложение 3
Задание В4–В12
B4 fourth; B5 more; B6 had failed; B7 was; B8 is fully installed; B9 counting;
B10 its; B11 to stimulate; B12 more secure.
В4
В5
B6
В7
В8
B9
В10
B11
B12
PC sales were down 6.4 per cent in the _____
quarter of last year, to 89.8 million units a worse
performance than many expected and the worst final
quarter for ______ than five years.
The new Windows 8 operating system _____ to
excite buyers, with many operating for tablet computers
instead.
There ______ a miserable year for PC makers such
as Hewlett-Packard Co, Lenovo Group and Dell Inc,
which saw the first annual decline for more than a decade
with no immediate signs of relief.
“The sense is that until Windows 8 _______ fully
and prices start to come down, we will be in this state of
negative dynamics in the PC market,” said Aaron Rakers,
an analyst at Stifel, Nicolaus & Co.
Still, analysts warn against _______ out Windows
8 the most radical change in the operating system in 20
years - as consumers grow more comfortable with ______
tile-based interface and touch features.
In the past, a new operating system from Microsoft
tended _______ a spurt of PC sales, but PC makers simply
did not get enough attractive machines into the market,
said IDC.
“Lost in the shuffle to promote a touch-centric PC,
vendors have not forcefully stressed other features that
promote a ________, reliable and efficient user
experience,” said Jay Chou, senior research analyst at
IDC.
FOUR
MUCH
FAIL
BE
INSTALL
COUNT
IT
STIMULATE
SECURE
Прочитайте приведённый ниже текст. Преобразуйте слова, напечатанные заглавными
буквами в конце строк, обозначенных номерами. В4–В12 так, чтобы они грамматически
соответствовали содержанию текста. Заполните пропуски полученными словами. Каждый
пропуск соответствует отдельному заданию В4–В12.
Приложение 4
Why must technology bring apology to ecology?
To answer this question me mush first of all learn the meaning of the word “ecology”.
Ecology is a science which studies the relationship between all Forms of life on our planet with
its environment. This word came from the Greek “oikos” which means “home”. This idea of
“home” includes the whole planet: it’s population, the nature, animals, birds, fish, insects, all
other living beings and even the atmosphere around our planet. Do all of them live a happy and
healthy life in our Home nowadays? Unfortunately, it is not so. Indeed, many territories, water,
basins, lakes, rivers, seas, oceans and the atmosphere are polluted with all kinds of
technological, agricultural, chemical, nuclear and other wastes. The intensive development of
sciences, industry and chemistry in the 20th century has made the pollution of our environment a
global problem which should be solved by all means.
Besides, rapid growth of our population (there are about 6 billion people living on our
planet now) needs more and more land, food, goods and modern conveniences for newly-born
people. The production of them in large amounts will greatly increase the pollution of the
environment. And what to say about the awful harm caused to our Home by nuclear tests, atom
bombs and accidents at our atomic power stations? Isn’t it high time to start solving this global
problem and to make our life in our Home happy and healthy?
Приложение 5
What emotions do you feel?
I feel
Positive emotions Negative emotions
satisfaction dissatisfaction
happiness irritation
joy boredom
success sadness
admiration anxiety
proud fear
surprise
Why?
because I……
Was not bored
worked hard
didn’t relax
answered properly
was active
was emotional,
fulfilled the task
received a reward (a good mark).
Приложение 6
Imagine there's no heaven,
It's easy if you try,
No hell below us,
Above us only sky,
Imagine all the people
Living for today...
Imagine there's no countries,
It isn't hard to do,
Nothing to kill or die for,
No religion too,
Imagine all the people
Living life in peace...
You may say I'm a dreamer,
But I'm not the only one,
I hope some day you'll join us,
And the world will live as one.
Imagine no possessions,
I wonder if you can,
No need for greed or hunger,
A brotherhood of man,
Imagine all the people
Sharing all the world...
You may say I'm a dreamer,
But I'm not the only one,
I hope some day you'll join us,
And the world will live as one.
Представьте, что нет рая,
Это легко, если попытаться,
Никакого ада под землей -
Только небо над нашими
головами.
Представьте, что все люди
Живут сегодняшним днем.
Представьте, что нет стран,
Это не так уж сложно,
Никто не убивает и не умирает за
что-то,
И религий тоже нет.
Представьте, что все люди
Живут в мире и согласии.
Вы можете сказать, что я
мечтатель,
Но я не один такой
Надеюсь, что однажды вы
присоединитесь к нам
И мир будет един.
Представьте, что нет
собственности.
Я удивлюсь, если вы сможете это
сделать.
Нет понятий «жадность» или
«голод»,
Все люди – братья.
Представьте, что этот мир
Принадлежит нам всем.
Вы можете сказать, что я
мечтатель,
Но я не один такой.
Надеюсь, что однажды вы
присоединитесь к нам
И мир будет един.