Презентация "14 жовтня - свято Покрова Пресвятої Богородиці"

Подписи к слайдам:
14 жовтня – свято Покрова Пресвятої Богородиці 14 жовтня – День українського козацтва Тюркське за походженням слово “козак” означало вільних, незалежних від пана людей, які не мали чітко визначеного місця в суспільстві й населяли безлюдні окраїни. Тюркське за походженням слово “козак” означало вільних, незалежних від пана людей, які не мали чітко визначеного місця в суспільстві й населяли безлюдні окраїни. Перші козаки Вперше слов'янські козаки з'явилися у 1480-х роках, але тільки з поширенням кріпацтва в середині XVI ст. їхня чисельність значно зросла.

Важкі умови праці, самотність, туга за родиною

Підневільна праця, безправ’я, прагнення до волі

Прощання з родиною, коханою, героїзм, загибель на полі бою

Від’їзд у дорогу, опис довгого шляху, сутички з ворогами, згадки про домівку

Важкі умови служби, прощання матері з сином, нареченої з коханим, туга за домівкою, працею на землі

Хан Менглі-Гірей 1482 року здобув Київ, знищив його околиці, пограбував київські церкви Татари спустошували землі України: Київщину, Поділля, Волинь, Галичину. До них приєднувалися й турки: грабували, забирали людей у неволю. Настало цілковите спустошення. Здичавілу і спустошену Наддніпрянщину прозвали «Диким Полем». До них приєднувалися й турки: грабували, забирали людей у неволю. Настало цілковите спустошення. Здичавілу і спустошену Наддніпрянщину прозвали «Диким Полем». Яка ж вона довга, у століття, у цілі віки, Година негоди, що люд український гнітила. Із сивої пам’яті сміливо ідуть козаки, А шаблі, мов блискавки, сині жупани, мов крила. Іван Дмитрович Сірко — Іван Дмитрович Сірко — в 1657—1679 рр. обирався багато разів кошовим отаманом Запорозької Січі; видатний військовий діяч; був організатором численних вдалих походів запорозьких козаків проти турецько-татарських і польських загарбників; очолював боротьбу козацтва і селян проти зрадників українського народу гетьманів Виговського, Тетері та інших. В1669 р. Сірко організував похід козаків на узбережжя Чорного моря, зруйнував турецьке місто Очаків, а в 1675 р. очолював спільний похід українських козаків і російського війська проти кримських татар. Сірко побив турків і татар у 55 битвах і так ослабив кримських татар, що вони вже потім не мали сили нападати на Україну. Сірко побив турків і татар у 55 битвах і так ослабив кримських татар, що вони вже потім не мали сили нападати на Україну. Протягом 20 років боровся Іван Сірко проти турецько-татарських завойовників, змушував ворогів тремтіти за морем і за горами, а ко­ли вони насмілювалися йти на Україну по ясир, тобто брати людей у неволю, козацький ватажок гнав їх геть з рідної землі аж у Крим.

Загудів степ запорозький,  Як Чорне море, -  Понеслися запорожці  Облавою в поле...  Ой не вітер в полі грає,  Не орел літає, -  Ото ж Сірко з товариством  По степу гуляє!  (Українська народна пісня)

Український народ оспівав Івана Сірка в своїх численних творах. Існують також перекази про те, що нібито Іван Сірко «зо всім Кошем Запорозьким» написали листа турецькому султану Магомету IV, в якому з великою дотепністю висміяно ворога. В цьому листі показано силу і волелюбність українського народу, його ненависть до турецьких загарбників. І. Ю. Рєпін у картині «Запорожці» чудово змалював запорожців в момент написання ними листа турецькому султану. Український народ оспівав Івана Сірка в своїх численних творах. Існують також перекази про те, що нібито Іван Сірко «зо всім Кошем Запорозьким» написали листа турецькому султану Магомету IV, в якому з великою дотепністю висміяно ворога. В цьому листі показано силу і волелюбність українського народу, його ненависть до турецьких загарбників. І. Ю. Рєпін у картині «Запорожці» чудово змалював запорожців в момент написання ними листа турецькому султану. Іван Сірко помер 1680 року на Чортомлинській Січі. Його могила є там донині в селі Купелівці, а на могилі камінь з написом. Іван Сірко помер 1680 року на Чортомлинській Січі. Його могила є там донині в селі Купелівці, а на могилі камінь з написом. Недарма називали бусурмани Сірка Урус-шайтаном, тобто укра­їнським чортом. Для ворогів він справді був страшнішим за нечисту силу. Для рідної ж землі Іван Сірко був вірним оборонцем та захисником. Недарма називали бусурмани Сірка Урус-шайтаном, тобто укра­їнським чортом. Для ворогів він справді був страшнішим за нечисту силу. Для рідної ж землі Іван Сірко був вірним оборонцем та захисником.

І. СІРКО Художник С. Рєков, Україна, Дніпропетровська обл. м. Нікополь

Іван Сірко Кошовий отаман Запорозького козацького війська Символіка українського козацтва Улюблена страва козаків – це…

Символи сучасного

українського козацтва

Козацькому роду нема переводу