Презентация ""Професія" дощового черв'яка" 5 класс

Подписи к слайдам:
«Професія» дощового черв’яка. Міні-проект природознавство 5 клас

Виконав учень 5-Б класу

Дергачов Сергій

ЦАРИЦЯ ЄГИПТУ Клеопатра проголосила їх священними тваринами, Арістотель назвав їх кишками землі, а Чарлз Дарвін відвів їм важливу роль в історії планети. Хто ж заслужив такої високої оцінки видатних людей? Непримітні черв’яки.
  • ЦАРИЦЯ ЄГИПТУ Клеопатра проголосила їх священними тваринами, Арістотель назвав їх кишками землі, а Чарлз Дарвін відвів їм важливу роль в історії планети. Хто ж заслужив такої високої оцінки видатних людей? Непримітні черв’яки.
Дощових черв'яків бачили всі, але чи багато знають, що це гаранти нашого благополуччя і здоров'я
  • Дощових черв'яків бачили всі, але чи багато знають, що це гаранти нашого благополуччя і здоров'я
Як ми побачимо далі, черв’яків справді є за що поважати. Так, вони слизькі й верткі. Але якщо трохи більше дізнатися про них, то навіть ці, нібито прикрі недоліки, можуть ви́кликати неабияку повагу і захоплення. Варто лишень нахилитися, відгорнути грудку землі чи поворушити товщу опалого листя — і перед вами відкриється дивовижний світ дощових черв’яків.
  • Як ми побачимо далі, черв’яків справді є за що поважати. Так, вони слизькі й верткі. Але якщо трохи більше дізнатися про них, то навіть ці, нібито прикрі недоліки, можуть ви́кликати неабияку повагу і захоплення. Варто лишень нахилитися, відгорнути грудку землі чи поворушити товщу опалого листя — і перед вами відкриється дивовижний світ дощових черв’яків.
Земля повна працьовитих «орачів»
  • Існує понад 1800 видів земляних черв’яків. Якщо не брати до уваги найхолодніші й найсухіші регіони нашої планети, вони живуть майже скрізь. Наприклад, у савані Південної Африки на один квадратний метр припадає 70 черв’яків, а ось в канадських лісах — аж 700.
Дощові (земляні) черви - великі безхребетні грунтові тварини - сапрофаги, що живляться рослинними рештками
  • Дощові (земляні) черви - великі безхребетні грунтові тварини - сапрофаги, що живляться рослинними рештками
У грунтах нашої країни їх налічується близько 97 видів.
  • У грунтах нашої країни їх налічується близько 97 видів.
Пропускаючи через свій кишечник велику масу відмерлих рослинних тканин, сапрофаги їх руйнують, перетравлюють і перемішують із землею.
  • Пропускаючи через свій кишечник велику масу відмерлих рослинних тканин, сапрофаги їх руйнують, перетравлюють і перемішують із землею.
  • Їм же належить заслуга в переробці компостів, які через деякий час перетворюються в сипучий, пухкий, що складається майже виключно з гранульованих екскрементів черв'яків матеріал.
Це - гідрофільні структури, які становлять у грунті найбільш цінні форми гумусу і є центрами мікробіологічної активності. Справа в тому, що в кишечнику черв'яків розвиваються процеси полімеризації низькомолекулярних продуктів розпаду органічних речовин і формуються молекули гумінових кислот, що утворюють комплексні сполуки з мінеральними компонентами грунту, перш за все з кальцієм (гумат кальцію). Останні довго зберігаються, роблять грунт структурної, що попереджає вітрову і водну ерозії.
  • Це - гідрофільні структури, які становлять у грунті найбільш цінні форми гумусу і є центрами мікробіологічної активності. Справа в тому, що в кишечнику черв'яків розвиваються процеси полімеризації низькомолекулярних продуктів розпаду органічних речовин і формуються молекули гумінових кислот, що утворюють комплексні сполуки з мінеральними компонентами грунту, перш за все з кальцієм (гумат кальцію). Останні довго зберігаються, роблять грунт структурної, що попереджає вітрову і водну ерозії.
Пухкий та багатий на перегній грунт – це робота дощових червів Будова дощового черв’яка Схема рухів дощового черв’яка Внутрішня будова Передній відділ кишечника складається з ротової порожнини, глотки, стравоходу та шлунка. Слинні залози, що відкриваються в ротову порожнину, та стінки середньої кишки виділяють травні соки, що сприяють перетравленню їжі. Остаточно їжа перетравлюється в кишечнику. Нервова система складається з нервового вузла, розташованого над глоткою (надглотковий нервовий вузол), та черевного нервового ланцюжка, сполученого з ним. Ця тварина має замкнуту кровоносну систему Риючись у землі, вони поглинають не тільки перегній, але і бактерії, водорості, гриби з їх срорами, найпростішіих і нематод.
  • Риючись у землі, вони поглинають не тільки перегній, але і бактерії, водорості, гриби з їх срорами, найпростішіих і нематод.
Грунтова мікрофлора та мікрофауна є основним джерелом білкового харчування дощових черв'яків. Вона майже повністю перетравлюється в їх травному каналі .
  • Грунтова мікрофлора та мікрофауна є основним джерелом білкового харчування дощових черв'яків. Вона майже повністю перетравлюється в їх травному каналі .
Грунтова мікрофлора - це не пасивна біомаса. Вона містить багато найрізноманітніших ферментів, антибіотиків, амінокислот, вітамінів, інших біологічно активних речовин, які взаємодіють і саморегулюють, знезаражують патогенну мікрофлору. Цьому сприяють не тільки черв'яки, але вони домінують, складаючи 50 - 72% всієї біомаси грунтових безхребетних. На одному гектарі добре доглянутих лугів або пасовищ загальна їх кількість (до хімізації) становило від 1 до 200 млн особин (в середньому близько 20 млн), вага ж біомаси - від 2 до 5 т / га, що майже в 100 разів перевищує біомасу наземних тварин на даній площі.
  • Грунтова мікрофлора - це не пасивна біомаса. Вона містить багато найрізноманітніших ферментів, антибіотиків, амінокислот, вітамінів, інших біологічно активних речовин, які взаємодіють і саморегулюють, знезаражують патогенну мікрофлору. Цьому сприяють не тільки черв'яки, але вони домінують, складаючи 50 - 72% всієї біомаси грунтових безхребетних. На одному гектарі добре доглянутих лугів або пасовищ загальна їх кількість (до хімізації) становило від 1 до 200 млн особин (в середньому близько 20 млн), вага ж біомаси - від 2 до 5 т / га, що майже в 100 разів перевищує біомасу наземних тварин на даній площі.
Грунт - це живий організм, де мікроорганізми закріплюють хімічні елементи у своїх клітинах, тоді як дощові черв'яки (і інші грунтові безхребетні) сприяють виведенню цих елементів з органічної речовини рослин і мікробної біомаси.
  • Грунт - це живий організм, де мікроорганізми закріплюють хімічні елементи у своїх клітинах, тоді як дощові черв'яки (і інші грунтові безхребетні) сприяють виведенню цих елементів з органічної речовини рослин і мікробної біомаси.
. У цьому круговороті речовин вони виступають як регулятори діяльності мікроорганізмів, як санітари і дезодоратори грунту, яка при цьому збагачується азотом, фосфором, калієм, збалансованими між собою по природного технології. При високій чисельності хробаків в компост вони переробляють його на високоефективне гумусні добриво. У копролітах черв'яків природних популяцій вміст гумусу становить 11 - 15%, а у виведених штучно - до 35%. Таке добриво - «хліб» для рослин. Воно відновлює і підвищує родючість грунту краще, ніж гній, гарантуючи більш вагому прибавку врожаю.
  • . У цьому круговороті речовин вони виступають як регулятори діяльності мікроорганізмів, як санітари і дезодоратори грунту, яка при цьому збагачується азотом, фосфором, калієм, збалансованими між собою по природного технології. При високій чисельності хробаків в компост вони переробляють його на високоефективне гумусні добриво. У копролітах черв'яків природних популяцій вміст гумусу становить 11 - 15%, а у виведених штучно - до 35%. Таке добриво - «хліб» для рослин. Воно відновлює і підвищує родючість грунту краще, ніж гній, гарантуючи більш вагому прибавку врожаю.
За літо популяція з 100 хробаків на одному квадратному метрі прокладає в грунті кілометр ходів, роблячи її пухкої, водо-і повітропроникною.
  • За літо популяція з 100 хробаків на одному квадратному метрі прокладає в грунті кілометр ходів, роблячи її пухкої, водо-і повітропроникною.
Встановлено, що черв'як за добу пропускає через травний канал кількість землі з органікою, рівне вазі свого тіла. Якщо взяти середню вагу черв'яка в 0,5 г, а кількість їх на 1м 2 - 100 шт. (1 000 000 особин / га), то за добу вони пропустять 50 г на 1 м 2, або 0,5 т / га. Активна діяльність черв'яків триває в середній смузі 200 днів на рік, значить кількість грунту, що пройшла через їх травний канал, виразиться масою в 10 кг / м 2 (100 т / га). З наведеного видно, що наявність дощових черв'яків є самим природним показником здоров'я і родючості грунту.
  • Встановлено, що черв'як за добу пропускає через травний канал кількість землі з органікою, рівне вазі свого тіла. Якщо взяти середню вагу черв'яка в 0,5 г, а кількість їх на 1м 2 - 100 шт. (1 000 000 особин / га), то за добу вони пропустять 50 г на 1 м 2, або 0,5 т / га. Активна діяльність черв'яків триває в середній смузі 200 днів на рік, значить кількість грунту, що пройшла через їх травний канал, виразиться масою в 10 кг / м 2 (100 т / га). З наведеного видно, що наявність дощових черв'яків є самим природним показником здоров'я і родючості грунту.
Розуміння ролі дощових черв'яків у житті біосфери землі визнано зовсім недавно, а до цього…
  • Розуміння ролі дощових черв'яків у житті біосфери землі визнано зовсім недавно, а до цього…
Стерильним став грунт на полях, оброблених аміаком. А що врожайність? Вона ледве окупає витрати. Положення ускладнилося з початком широкого використання пестицидів. У результаті ми прийшли до руйнування грунту, втрати гумусу, до знищення всього живого в цих, штучно створених зонах лиха.
  • Стерильним став грунт на полях, оброблених аміаком. А що врожайність? Вона ледве окупає витрати. Положення ускладнилося з початком широкого використання пестицидів. У результаті ми прийшли до руйнування грунту, втрати гумусу, до знищення всього живого в цих, штучно створених зонах лиха.
Для створення презентації використані фото на сайті:
  • https://www.google.com.ua/search
Дякую за увагу!