Міні-проект "Живі фільтри"

Подписи к слайдам:
Міні-проект Живі фільтри

Шевченко Людмила Василівна

вчитель біології

Шполянського навчально-виховного комплексу “Загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №2-ліцей”

Шполянської районної ради

Черкаської області

Мета: з‘ясувати особливості властивостей живих фільтрів. Хід роботи : Завдання 1. Навести приклади водних та кімнатнх живих фільтрів. Завдання 2. Які живі фільтри можна розмістити в себе дома ? Завдання 3.Перечислити позитивні та негативні властивості деяких кімнатних фільтрів. Кімнатні фільтри Бегонія

Знищує в повітрі стрептококи

Учені встановили, що в повітрі приміщень, де росте мирт звичайний, хвороботворних мікроорганізмів удвічі менше, ніж там, де його немає.

Мирт звичайний

Всі різновиди герані мають фітонцидні властивості, що вбивають шкідливі мікроби в повітрі, в тому числі і стафілококи. Алое знижує кількість шкідливих мікроорганізмів в 4 рази. Вночі виділяє кисень і поглинає вуглекислий газ. У темряві алое виробляє речовини, що поглинають шкідливі виділення від меблів.

Алое

Герань

Спатифілум хороший біологічний фільтр, він очищає повітря, поглинаючи шкідливі речовини. Женьшень нейтралізує шкідливі випромінювання телевізорів і комп'ютерів.

Женьшень

Спатифилум

Монстера Монстера та циперус добре очищають повітря і підвищують вологість у приміщеннях, в яких вони знаходяться. Це особливо важливо взимку.

Циперус

Це чемпіон серед квітів по оздоровленню приміщень. Такі рослини корисні для поглинання формальдегіду, що виділяється теплоізоляцією з синтетичних матеріалів в квартирі середньої величини. А якщо в квіткові горщики покласти активоване вугілля, очисні властивості хлорофітума збільшуються у декілька разів. Це чемпіон серед квітів по оздоровленню приміщень. Такі рослини корисні для поглинання формальдегіду, що виділяється теплоізоляцією з синтетичних матеріалів в квартирі середньої величини. А якщо в квіткові горщики покласти активоване вугілля, очисні властивості хлорофітума збільшуються у декілька разів.

Хлорофітум

Висока рослина, відмінно очищає повітря, вбиває стафілококи, позбавляє повітря від токсинів. Чудово активує мозкову діяльність, хороша для офісів. Сік рослини отруйний. Не можна допускати попадання його в порожнину рота, інакше може викликати сильний набряк. Рекордсмен по ідеальній очищенню повітря. Поглинає отруйні речовини, притягує пил. Відмінно діє на психіку.Особливо щедрий на кисень. Вважається одним з найбільш корисних для людини рослин, але може викликати алергію у дуже чутливих людей.

Фікус

Диффенбахія

Морські фільтри Активні фільтратори самі створюють струм води через зовнішні або такі, що знаходяться усередині тіла фільтраційні пристосування за допомогою руху вій, кінцівок, скорочення мускулатури .

Пасивні фільтратори використовують течії, їх розпрямлені промені з багаточисельними перистими виростами утворюють складну мережу, що фільтрує, непорушно орієнтовану назустріч течії.

Морська лілія

Покрівники

Креветки Важлива роль ракоподібних в біологічному очищенню вод, вони представляють одну з найбільш численних груп активних біофільтраторів. Зокрема креветка – являє собою один з найкращих фільтраторів. Мідії Мідії виконують функцію фільтра морської води, вони пропускають через себе всі шкідливі речовини та отруту, які в них і залишаються. Мідії вбирають в себе важкі метали та нафтопродукти. Горбань Вусаті кити замість зубів мають китові вуса, які застосовуються для фільтрації з води планктону, ракоподібних та дрібної риби. Живі фільтри Висновок: Рослини- фільтри виконують важливу роль в очищенні повітря. Найкраще очищують повітря хлорофітум, диффенбахія та фікус. Тварини - фільтратори виконують дуже важливу роль у біологічному очищенні водойм. Літоральна зона океану, особливо багата скупченнями фільтрівних організмів, працює як ефективна очисна система.

hpp://allflower.in.ua

hpp://kvitnykarstvo.blox.ua

hpp://flos.ucoz.ua

hpp://my-flowers.com.ua

hрp://my-flower.com.ua

Список використаних джерел